Het is lente onderwater. Veel vissoorten leggen al vroeg in het jaar hun eitjes. In een kwekerij in Wageningen worden maar liefst tienduizend zeeforel eitjes ‘uitgebroed’. De donkere ogen van de vissen zijn al goed te zien. Een bijzonder gezicht.
In mei zijn de zeeforellen al een centimeter of 3 á 4 groot. Op dat moment worden ze uitgezet in de Drentse beken.
Na een jaar in Drenthe trekken de zeeforellen naar zee om na enkele jaren via het Lauwersmeer en de stad Groningen weer terug te keren naar hun uitzetplek om zich voort te planten. Door geurherkenning weten ze precies waar ze moeten zijn.
Visjes in de klas
Een klein deel van de tienduizend eitjes is bestemd voor het zeeforel schoolproject dat in mei op vier scholen start. Enkele mini zeeforellen worden in een aquarium verzorgd door leerlingen van groep 7 en 8. Een visprofessor geeft uitleg over vismigratie en het leven van de zeeforel. Na zes weken worden de zeeforellen door de leerlingen uitgezet.
Unieke samenwerking
Verschillende organisaties werken binnen het project Vissen voor Verbinding samen aan de terugkeer van de iconische trekvis. Partners in het project zijn: Waddenvereniging, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Groningen Drenthe, Sportvisserij Fryslân, Hogeschool Van Hall-Larenstein, Waterschap Noorderzijlvest en Provincie Groningen.
Via onze website geven we je een inkijkje in de ontwikkeling van de eitjes. Meer weten over de zeeforel?
Je leest het hier.