Na een jaar weer naar buiten: Jonge zeeforel zwemt wijde wereld in
Geen twee weken binnen blijven, maar een jaar lang. Voor 100 jonge zeeforellen was afgelopen vrijdag de grote dag. Ze konden na een jaar opgroeien in de kwekerij eindelijk weer naar buiten. Onderzoekers zetten de jonge forel uit in het Peizerdiep, waar de vis nu vrij rond zwemt.
Specialistische zorg
Het project Vissen voor Verbinding zette april 2019 al eens 10.000 kleine zeeforellen (broedjes) uit. Enkele van deze forelletjes, werden niet uitgezet, maar meegenomen naar kwekerij in Bilthoven. Onder toeziend oog van specialisten, groeiden de forelletjes hier goed. Binnen een jaar zijn ze van visjes van 2,5 cm uitgegroeid tot zeeforel smolts van 15 tot 20 cm groot.
Grotere overlevingskans
Grote vissen hebben een betere kans op overleving. Daarom loont het om de forellen een tijdje op te kweken en dan pas uit te zetten. Daarnaast hebben de smolts genoeg tijd om de geur van de beek op te nemen. Dit fenomeen noem je inprinting & is zeer belangrijk. Zo kan hij als volwassen vis, de beek weer terug vinden om zich voort te planten.
Thuis in Lauwersmeer
Op 27 & 28 maart werden naast de smolts ook 10.000 kleine zeeforellen (broedjes) in de Drentse beken uitgezet. En voor 1000 volwassen zeeforellen werd het Lauwersmeer een nieuw thuis. De komende 5 tot 10 jaar zal zeeforel jaarlijks worden uitgezet en gemonitord. Zo versterkt het project Vissen voor Verbinding de zeeforel populatie in het Lauwersmeer en de Waddenzee.
Zeeforel uitzetten, hoe gaat dat eigenlijk?
VisTV mocht mee & filmde de uitzet van de jonge zeeforel. Benieuwd?