Van fouten maken leer je. Dat geldt ook voor het project Vissen voor Verbinding. Een dagje elektrovissen laat zien dat we nog veel kunnen verbeteren.
Een mooie start van het Vissen voor Verbinding project maakten we afgelopen voorjaar in Lieveren. In het Drentse Groote Diep werden 10.000 kleine zeeforellen uitgezet. Om de visstand in de Waddenzee te verbeteren moeten we in Drenthe zijn, zo leerden we de afgelopen jaren. Dus daar gingen de duizenden visjes op 14 april, de wijde wereld in. ‘Het eerste jaar zullen de uitgezette forellen in Drenthe blijven rondzwemmen’, vertelt Jan Kamman ecoloog en hoofd onderzoeker bij Sportvisserij Nederland. Pas na een jaar goed groeien trekt de vis het Lauwersmeer en de Waddenzee op.
Meten is weten
Als je maatregelen treft om de visstand te herstellen, is het natuurlijk belangrijk om te kijken wat het effect is. Op 31 oktober keren we daarom terug naar Lieveren. Hoe zou het gaan met de visjes die een halfjaar geleden zijn uitgezet? Om dit te onderzoeken gaan we elektrovissen. Bij deze manier van monitoren gebruiken we stroom waardoor de vis makkelijk kan worden opgeschept. Marcus de Boer, bioloog en projectmedewerker bij Sportvisserij Nederland: ‘ De vis raakt bij elektrovissen even verdoofd, maar komt snel weer bij. Nadat we het net controleren op zeeforel, worden de alle gevangen vissen levend in het Groote Diep terug gezet.’